Datum: 6 november 2019
Categorie: Opmerkelijk

67 Inbrekende dierenactivisten door rechter veroordeeld met geldstraf:

Dierenactivisten hebben in mei een varkensboerderij in Boxtel bezet. 67 activisten moeten een boete van 300 euro betalen, oordeelde de rechter woensdag. 67 dierenactivisten moeten een geldboete van 300 euro betalen voor het bezetten van een varkensboerderij in Boxtel. Ook krijgen ze een voorwaardelijke celstraf van twee weken opgelegd „om te voorkomen dat ze opnieuw de fout ingaan”. Dat heeft de rechtbank in Oost-Brabant woensdag bepaald. Eerder op de dag had het Openbaar Ministerie één week gevangenisstraf geëist.

De dierenactivisten maakten deel uit van een grotere groep actievoerders die in mei de boerderij van een Brabantse varkenshouder urenlang bezetten. De 67 verdachten bleven in de stal, ook na een eerste vordering van de politie om de stal te verlaten. Zij kwamen uiteindelijk na een bezetting van zo’n tien uur naar buiten.

Volgens de rechter hadden de actievoerders geen oog voor de „gevoelens van onveiligheid” bij de boeren en de gemaakte schade. „Zij gedroegen zich alsof hun idealen en overtuigingen over dierenwelzijn een vrijbrief zijn voor het overtreden van de wet”, aldus de rechter. Op Instagram reageren de activisten teleurgesteld. „Is een deur meer waard dan iemands leven?”