Datum: 7 november 2019
Categorie: Opmerkelijk

Boeren bewaken erven tegen dierenactivisten: ‘Met minimaal 100 man rijden we rond’

Minimaal honderd boeren en bouwers gaan door heel Gelderland patrouilleren bij boerenerven om activisten te spotten die stallen willen bezetten. Vanavond al reden ze hun eerste rondes.

Dat zegt bestuurder Jelco Beijer van actiegroep Grond in Verzet. ,,Met twee man per voertuig rijden we de hele nacht rond door heel Gelderland.’’

Volgens Beijer stappen ook in alle andere provincies boeren en bouwers in de auto. De duo’s houden boerenerven in de gaten en betreden die als het nodig is om te zien of er activisten aanwezig zijn. ,,Ook als er busjes rondrijden met bijvoorbeeld opvallend veel mensen erin, kijken we wat ze precies gaan doen’’, aldus Beijer.

‘Optreden schuwen we niet’

De kans bestaat dat de patrouilles moeten optreden, geeft Beijer te kennen. ,,Mocht dat nodig zijn, zullen we dat zeker niet schuwen.’’ Mits dat binnen ‘acceptabele kaders’ blijft. ,,We willen geen geweld toepassen’’, verduidelijkt Beijer.

,,Maar als we activisten in stallen tegenkomen, werken we ze met toestemming van de boer de stal uit. Dan mogen wij er zijn; en zij niet. We houden ze vast tot de politie er is.’’