Datum: 13 november 2019
Categorie: Opmerkelijk

Boeren voeren emotioneel gesprek met Rutte: "Hij kon geen garanties geven"

Afgevaardigde boeren noemen het gesprek dat zij met premier Mark Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw) voerden “emotioneel”, “uitstekend” en “persoonlijk”. Ze voelen zich naar eigen zeggen gehoord, hoewel beloftes van het kabinet uitbleven.

Rutte had de boeren uitgenodigd om over de stikstofproblematiek te komen praten op het Catshuis, de ambtswoning van de premier. Tijdens het gesprek liepen de emoties hoog op. “Ik moest ook een traantje laten”, zegt melkveehouder Gerben Koot.

Koot was een van de boeren die niet waren uitgenodigd, maar spontaan werden binnengelaten door Rutte, uit een groep demonstrerende boeren voor de hekken van het landgoed. Dat Schouten en Rutte daar al met de demonstrerende boeren praatten, was een “pluspunt”, aldus Koot. Ook een collega vond het gesprek “uitstekend”, en gaat met een goed gevoel weg.

“Rutte heeft goed geluisterd, hij nam de tijd om onze verhalen aan te horen. Maar hij kon geen garanties geven”, zegt een melkveehouder uit Hoge Hexel (Overijssel). “Hij gaf aan dat de stikstofproblematiek toch opgelost moet worden”.