Datum: 9 oktober 2019
Categorie: Opmerkelijk

Boereninvasie in Bilthoven: "Corrupte bende, we laten ons niet tegenhouden"

Met hoeveel trekkers ze komen, kan Marc van den Oever van de actiegroep Farmers Defence Force niet zeggen. Maar dat Bilthoven zich op kan maken voor een boereninvasie, staat volgens hem vast. ,,Als de mannen rijden, laten ze zich niet tegenhouden.”

Boze boeren kondigden gisteravond aan dat ze komende woensdag opnieuw met trekkers willen gaan protesteren in Den Haag. Op weg naar het Binnenhof willen ze langs bij rijksgezondheidsinstituut RIVM aan de Antonie van Leeuwenhoeklaan in Bilthoven. De actievoerders zijn het niet eens met de stikstof-berekeningen van het RIVM. Deze berekeningen houden de landbouw verantwoordelijk voor 46 procent van de stikstof in natuurgebieden. Volgens Van den Oever van Farmers Defence Force ‘bedondert het instituut de boel’. ,,Het is een corrupte bende. De berekeningen kloppen niet.”

Volgens Van den Oever hebben de boeren geen afspraak met het RIVM gemaakt om langs te komen. ,,We gaan onuitgenodigd op de koffie.” De actievoerders willen onder meer duidelijk maken dat een aantal meetpunten die het instituut gebruikt, niet deugt.

Delegatie

De zegsman van de boze boeren verwacht later deze week met de gemeente De Bilt overleg te voeren over de actie bij het RIVM. Van den Oever stelt dat de boeren zich niet laten tegenhouden of met een kleine delegatie komen. ,,We hebben het vorige week in Den Haag gezien toen de burgemeester ook een grens stelde aan het aantal trekkers. Dat werkt niet. Als de mannen met hun trekkers gaan rijden, dan houd je ze niet tegen.”

De protestactie van boeren vorige week op het Malieveld in Den Haag leidde tot een grote verkeerschaos in grote delen van het land. Volgens woordvoerder Coen Berends van het RIVM gaat het instituut graag het gesprek aan met de boeren. ,,Als mensen kritiek hebben, kunnen ze altijd bij ons terecht. We leggen graag uit waarom onze berekeningen wel kloppen.”

Hoeveel boeren met hun trekkers bij het instituut terecht kunnen, kan de woordvoerder niet zeggen. ,,We hebben een grote parkeerplaats voor bezoekers, maar die is ook een keer vol.”

De gemeente De Bilt kon vanochtend nog niet reageren op het aangekondigde boerenprotest.