Datum: 7 november 2019
Categorie: Food | Opmerkelijk

Carola Schouten laat onderzoek uitvoeren: 'Veehouderij stoot drie keer meer stikstof uit dan gedacht'

De Nederlandse veehouderij stoot drie keer meer stikstof uit dan werd aangenomen. Dat komt volgens Trouw donderdag naar voren uit een onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgevoerd in opdracht van minister Carola Schouten (Landbouw). De minister had het CBS gevraagd te onderzoeken hoeveel stikstof er daadwerkelijk vrijkomt in stallen met koeien, varkens en kippen. Eerder werd de stikstofuitstoot berekend volgens een model van de Europese Unie. Het CBS heeft de nieuwe stikstofuitstoot berekend door te kijken naar tienduizenden monsters van mesttransporten.

Uit de monsters blijkt dat de mest zelf veel minder stikstof bevat dan aanvankelijk was berekend via het Europese model. De hoeveelheid stikstof die in de lucht ontsnapt, is echter veel groter. Daardoor zijn de zogenoemde milieuvriendelijke stallen, die gebruikmaken van onder meer luchtfilters, niet zo schoon als werd gedacht.

Volgens de nieuwe berekening stoten de milieuvriendelijke stallen evenveel stikstof via de lucht uit als de normale stallen, omdat de filters niet berekend zijn op zo veel stikstof in de lucht.