Datum: 12 november 2019
Categorie: Opmerkelijk

Coalitie akkoord over maatregelen tegen stikstof: ‘Maximumsnelheid flink naar beneden’

De coalitiepartijen zijn het eens geworden over een maatregelenpakket rond de stikstofproblematiek. Het pakket wordt mogelijk morgen officieel gepresenteerd, maar waarschijnlijk wordt de maximumsnelheid overdag in het grootste deel van Nederland verlaagd naar 100 kilometer per uur. Tussen 19.00 en 06.00 uur zou dan nog wel 130 kilometer gereden mogen worden.

Dat melden Haagse bronnen aan deze site. Coalitiepartij VVD voelt er niets voor om de maximumsnelheid altijd én in het hele land te verlagen naar 100 kilometer per uur. Die optie levert wel de meeste stikstofruimte op. De uitstoot van stikstof moet met spoed omlaag om de woning- en wegenbouw in Nederland vlot te trekken.

Als compromis ligt nu de optie op tafel waarbij vanaf 19.00 uur ’s avonds nog wél 130 kilometer per uur gereden mag worden op de wegen waar dat nu al is toegestaan. Daardoor mogen automobilisten na de avondspits het gaspedaal weer indrukken. Vanaf 06.00 uur in de ochtend moet dan weer 100 kilometer per uur gereden worden.