Datum: 26 maart 2020
Categorie: Geen categorie

Coronamaatregelen verder aangescherpt: niet meer dan drie mensen bij elkaar

Er komt een aanscherping van de samenscholingsregels in Nederland. Iedereen die met meer dan drie mensen in de openbare ruimte is, krijgt een proces verbaal. Dat geldt ook als mensen binnen een groep zich aan de regel houden om 1,5 meter afstand te bewaren. Een uitzondering wordt gemaakt voor gezinnen, of kinderen onder de twaalf jaar met een begeleider

Binnen de Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s van Nederland, was er behoefte aan een verscherping van de bestaande afspraken. En bovenal hadden zij behoefte aan duidelijkheid.

Maandag maakte minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid al bekend dat burgemeesters voortaan kunnen handhaven op groepsvorming. Maar dat riep tegelijkertijd veel vragen op. Wat kon dan nog wél? Mag er wel in het park gesport worden, als iedereen voldoende afstand houdt? Of konden jongeren wel samen ergens rondhangen met de juiste afstand.

Nu is dus duidelijk dat iedereen met meer drie mensen in de openbare ruimte een boete kan krijgen. ,,Het is verboden zich in een groep van drie of meer personen op te houden,” staat er in de verordening. De boetes kunnen oplopen tot maximaal 400 euro per persoon.

Laatste hand gelegd

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de algemene noodverordening, waarin deze nieuwe aanscherping wordt vastgelegd. De regels gaan in zodra de veiligheidsregio’s deze verordening bekend maken door deze te publiceren op hun website. ,,We trekken nu gewoon één lijn, zo weet iedereen in Nederland waar ze aan toe zijn en hoe het in elkaar zit,” zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls tegen RTL Nieuws.

Bruls benadrukt dat de regels gaan over de openbare ruimte. ,,Nee, we gaan niet zomaar bij mensen thuis controleren of ze een borrel drinken samen. Maar als we signalen krijgen dat er thuis een groot feest gevierd wordt, dan zullen wij handhaven. Ik snap dat dat vervelend is, maar het moet.”