Datum: 10 oktober 2019
Categorie: Opmerkelijk

D66 weer op ramkoers over boeren: "Van drijfmest afkomen!"

Het lot van onze boeren zorgt opnieuw voor spanningen in de coalitie. Tijdens een debat over de landbouwbegroting kwam het tot een harde aanvaring tussen D66-Kamerlid Tjeerd de Groot en coalitiepartners VVD en CDA.

De Groot heeft onlangs de verhoudingen binnen de coalitie op scherp gezet met zijn plan voor halvering van de veestapel. Het pleidooi was voor boeren reden om massaal naar Den Haag te komen voor het grootste agrarische protest ooit.

Woensdag liepen de emoties in de Tweede Kamer opnieuw hoog op na het pleidooi van de D66’er voor een drijfmestverbod. „De technieken zijn er rijp voor, boeren moeten alleen duidelijkheid krijgen over wanneer”, zei De Groot.

Bij veel boeren komen uitwerpselen en urine van varkens en koeien in dezelfde bak terecht. Volgens experts kan de uitstoot van ammoniak met driekwart worden verminderd als de droge mest apart wordt opgevangen. Om dit mogelijk te maken moet de boer een forse investering doen om de stal te verbouwen. Met een drijfmestverbod worden ondernemers verplicht om de portemonnee te trekken.

VVD-Kamerlid Helma Lodders ontplofte vanwege het gemak waarmee de coalitiegenoot wil opzadelen met hoge kosten: „Studentenkamertheorie.” De liberaal stelt dat De Groot keer op keer met een verbod op de proppen komt. „Op welke manier denkt u de boeren nog mee te krijgen?” Ook CDA-Kamerlid Jaco Geurts reageerde woest: „Ik accepteer geen drijfmestverbod.”

De Groot werd het niet eens met Lodders en Geurts. ‘Als u nou eens meedenkt, in plaats van de hakken in het zand te zetten’, antwoordde hij. ‘Dan komen we nog eens ergens. Het hoeft niet verboden te worden, als we maar van die drijfmest afkomen. Dan kunnen we die boeren weer een toekomst geven. U helpt de boeren niet op deze manier.’