Datum: 31 oktober 2019
Categorie: Opmerkelijk

Deze Nederlandse gemeenten omzeilen PFAS-regels op slinkse wijze:

Meerdere gemeenten wachten niet op nieuwe landelijke PFAS-regels. In plaats daarvan hebben ze op eigen houtje de norm flink versoepeld, of ze zijn daarmee bezig. Het gaat onder meer om de gemeenten Amersfoort, Dordrecht, Helmond en Nieuwegein, zo bevestigen ze tegenover BNR. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten dat in het hele land wordt gezocht naar mogelijkheden om op lokaal niveau de strenge PFAS-norm te versoepelen.

Strenge norm

Gemeenten mogen dat doen op basis van het Besluit bodemkwaliteit, zegt Gerrit van der Veen, advocaat en hoogleraar Milieurecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dat bepaalt dat gemeenten op eigen grondgebied mogen afwijken van de strenge norm, op voorwaarde dat ze dat goed beargumenteren. Die aangepaste norm moet vervolgens worden vastgesteld in samenspraak met de gemeenteraad.

In de landelijke richtlijn staat dat een kilo grond maximaal 0,1 microgram PFAS mag bevatten. Hoeveel daarvan kan worden afgeweken verschilt per gemeente. Dat is onder meer afhankelijk van de gemiddelde concentratie PFAS die daar in de grond zit.

Kennis van gemeenten

Gemeenten die te soepel omspringen met de PFAS-norm kunnen achteraf moeilijk worden teruggefloten, stelt Van der Veen. ‘In theorie kan dat, maar dan moet er eerst iemand zijn die tegen de aangepaste norm gaat procederen.’ En dan nog is de kans groot dat de norm gehandhaafd blijft. ‘Zelfs als de waarde te hoog is vastgesteld gaat het ver om die norm naderhand weer ongedaan te maken.’ Van der Veen vindt bovendien dat bouwbedrijven in principe mogen vertrouwen op de kennis van gemeenten.

Gemeente Helmond kan verder dankzij eigen normering

De gemeente Helmond heeft een kwaliteitskaart opgesteld om de norm voor Helmond vast te stellen. Volgens wethouder Duurzaamheid en Milieu Antoinette Maas van de gemeente Helmond kende ook Helmond stagnatie in de bouw door de PFAS-norm. ‘Vanaf gisteren kunnen bouwbedrijven en inwoners gewoon weer hun grond verplaatsen en hergebruiken binnen Helmond. Er zijn verschillende normen voor mens, dier & plant en voor wonen & industrie’. Let wel: dat is Helmond, buiten de gemeentegrenzen gelden natuurlijk weer andere normen, het is dus belangrijjk dat er een landelijke norm komt, zegt ook wethouder Maas.