Datum: 9 september 2019
Categorie: Opmerkelijk

Dit is de reden dat Max niet voorbij Pérez kon: ‘Probleem met de toerenbegrenzer’

Door het gevecht vooraan tussen Charles Leclerc en de Mercedessen, was er tijdens de Italiaanse Grand Prix weinig aandacht voor het gevecht tussen Sergio Pérez en Max Verstappen in de slotfase van de race. Het was een gevecht wat ronde na ronde door bleef gaan, maar een echte inhaalpoging zat er niet in voor de Nederlander. Nu blijkt waardoor het lastiger was om Pérez voorbij te gaan: ”We hadden problemen met de toerenbegrenzer.”

Verstappen start vanaf de laatste plaats, maar maakt bij de start een fout en rijdt schade. De Nederlander begint daarom aan een dubbele inhaalrace. Die verloopt prima, totdat de 21-jarige Red Bull-coureur achter Pérez terechtkomt. Ronde na ronde probeert Verstappen van alles en nog wat om de Mexicaanse Racing Point-coureur in te halen, maar dat lukt niet. Zelfs niet bij topsnelheden van 345 km/u.

Tijdens de slotfase van de race meldt Verstappen over de boordradio dat de motor net voor het remmen ‘plotseling veel sneller’ gaat. ”Kan je me vertellen wat ik daartegen kan doen? Het gaat ineens veel sneller”, vraagt de Nederlander aan zijn team. ”Op dit moment kan ik je geen advies geven”, antwoordt zijn engineer. Verstappen schiet door het probleem met veel snelheid door de eerste bocht, waardoor zijn exit minder goed is en dus geen aanval kan plaatsen.

In de voorlaatste ronde kan Verstappen voor drie seconden de overtake-knop gebruiken bij het uitkomen van bocht elf, de Parabolica. Dit zou hem moeten helpen om eindelijk voorbij de Mexicaan te komen, maar ook met de extra snelheid door de hogere ERS-modus lukt het niet. ”We hadden gewoon de topsnelheid niet”, zegt Verstappen over de boordradio na de race.