Datum: 21 januari 2020
Categorie: Geen categorie

Dit is waarom je van heet douchen ziek kunt worden:

Heet douchen is in de winter natuurlijk heerlijk. Even je warme lijf opwarmen tijdens de koudere dagen, wie doet dat niet? Maar wie dit te vaak doet loopt het risico om sneller ziek te worden.

Dit onderzoeken blijkt dat wanneer jij je regelmatig blootstelt aan warm tot heet water, dat een negatieve gevolgen kan hebben.

Van heet douchen naar droge huid
Wie denkt dat regelmatig douchen goed is voor de gezondheid van jouw lichaam, komt van een koude kermis thuis. Bij elke douchebeurt spoel je de goede bacteriën en verzachtende oliën van je lichaam af. Alsof dat nog niet genoeg was zorgt warm water er ook voor dat jouw huid sneller droog wordt. Een droge huid heeft barstjes en dat is voor de slechte bacteriën een ideale plek om jouw lichaam binnen te dringen. Infecties kunnen daar het gevolg van zijn. Daarom hebben mensen met een dunne en droge huid vaker kans op gezondheidsproblemen.

Kans op huidinfecties
Er is meer. Het hete water uit jouw douchekop zorgt niet alleen voor gezondheidsrisico’s. Ook jouw zeep heeft hier een hand in. Universitair docent dermatologie aan de George Washington University, dr. C. Brandon vertelt dat je vooral de antibacteriële reinigingsmiddelen beter in het schap kunt laten liggen. Hierdoor spoelen niet alleen de slechte bacterien, maar ook de goede en natuurlijke oliën van jouw lijf af. En juist die heb je nodig voor het behoudt van een gezond immuunsysteem. Gebruik je het wel dan is de kans op allergieën en huidinfecties groter.

Douche een keer per week
Vaak douchen we (bijna) elke dag. Soms misschien wel twee keer per dag. Maar huidspecialisten raden aan om niet vaker dan een keer per week te douchen. Mocht je toch elke dag willen douchen, doe dit dan alleen met water. Dit heeft een neutrale pH-waarde en daarvan droogt je huid minder uit dan van douchegels. Wil je starten met minder douchen, maar wil je je ook fris blijven voelen, was jezelf dan met een nat washandje. Dit geldt vooral voor de oksels en schaamstreek.

Ga voor geurloze badgels
Kun jij die douchegels niet gedag zeggen? Koop en gebruik dan degene die geur- en kleurloos is, en het liefst zo min mogelijk schuimt. Daarnaast is het nemen van een douche beter voor je huid dan een bad. Urenlang badderen in baden vol schuim drogen de huid nog meer uit. Iedereen kent de opgezwollen en gerimpelde vingertoppen wel; door te lang in het bad te liggen wordt de huidbarrière weggewassen en verschrompeld de opperhuid.

Bron: Gezondheidsnet