Datum: 20 januari 2020
Categorie: Geen categorie

Emile Ratelband nu officieel verdacht van ontvoering zoon (10)

Zodra Emile Ratelband voet in Nederland zet, wordt hij gearresteerd wegens ontvoering! Nadat hij vorig jaar november zijn zoon Emilio (10) naar België meenam, wordt hij door de politie nu officieel verdacht van onttrekking aan het ouderlijk gezag. De politie eist dat Emile zich op het politiebureau mét Emilio meldt, maar de positiviteitsgoeroe weigert zich over te geven: ‘Dan ben ik mijn zoon kwijt.’

Er is Emile Ratelband alles aan gelegen om te voorkomen dat zijn zoon Emilio (10) weer in handen van de gezinsvoogden van het Leger des Heils valt. Nu de positiviteitsgoeroe van de Nederlandse politie te horen heeft gekregen dat er een arrestatiebevel tegen hem is uitgevaardigd en dat hij zich op het politiebureau moet melden, weigert Emile met zijn zoon hun huis in België te verlaten.

Ontvoerd
Vorig jaar november nam Emile zijn zoon mee uit Nederland, nadat Emilio van huis was weggelopen en naar Willibrord Frequin in Blaricum was gegaan. Omdat zowel de gezinsvoogden als Moon van Buuren, de ex van Emile en de moeder van Emilio, weigerden om de jongen bij Willibrord te halen, liet Emile zijn werk voor wat het was en bracht ’s avonds zijn zoon naar zijn moeder. ‘Die weigerde echter open te doen,’ vertelt Emile aan Story. ‘Ik heb op de deur gebonsd en haar gebeld. Het enige wat ze riep was: Opzouten jullie. Dat was dus tegen mij én onze zoon gericht! Dat heb ik me geen twee keer laten zeggen en vervolgens zijn we samen naar mijn huis in België gereden.’

Enkele weken terug vertelde Emile al dat zijn zoon Emilio besloot om in België asiel aan te vragen. Dit verzoek werd na een procedure afgewezen, maar inmiddels loopt er een hoger beroep. ‘De magistraat in België heeft een voogd aangewezen, omdat ik officieel het gezag niet heb. Daardoor was het niet mogelijk voor Emilio om bijvoorbeeld psychologische hulp te krijgen. Ik mocht daarvoor geen toestemming geven. Nu is dat geregeld.’ Volgens Emile gaat het goed met zijn zoon. ‘We wonen nu sinds november bij mij thuis, en hij doet het fantastisch.

De rug toekeren
Maar nu heeft Emile via zijn Nederlandse advocaat te horen gekregen dat hij zich op het politiebureau moet melden. ‘Het komt niet onverwacht, want ik wist dat de gezinsvoogden van het Leger des Heils er alles aan zouden doen om Emilio terug te krijgen. Niet om hem naar zijn moeder te brengen, maar naar een instelling. Ik heb nu drie mogelijkheden. Ik neem mijn zoon mee en draag hem aan de politie over, waarna er een verhoor zal plaatsvinden over de ontvoering en ik daarna naar huis mag. Of ik kom alleen, word verhoord en zal in verzekerde bewaring worden gesteld totdat ik mijn zoon overdraag. Of ik kom niet en word internationaal geregistreerd zodat men mij kan opsporen. Ik heb gekozen voor het laatste.