Datum: 7 oktober 2019
Categorie: Opmerkelijk

Friese boeren op 16 oktober weer de weg op, steun ze ook:

Nederlandse boeren die het niet eens zijn met het kabinetsbeleid op gebied van milieu én de waardering voor hun vak missen, hebben zich (weer) in twee kampen gesplitst. De Friese delegatie die op 1 oktober nog onder de vlag van Agractie naar Den Haag trok, heeft zich nu helemaal aangesloten bij Farmers Defence Force (FDF) en zal op woensdag 16 oktober een nieuwe actie doen.

Dat zegt Jitty van der Werf, leider van het Friese protest. ,,Ik heb die keuze gemaakt voor Fryslân om een betrouwbare partner te hebben. Ik ben zelf bij de vergadering van FDF geweest en het zijn rustige mensen die met boerenverstand hierover nadenken”, zegt Van der Werf. In de nog actieve Friese appgroepen van het protest op 1 oktober is daarvoor veel steun, meldt de melkveehoudster uit Hitzum.

FDF, opgezet na de bezetting van een varkensstal in Boxtel medio mei, is activistischer dan Agractie, dat pas over dik vier weken opnieuw een protest wil als minister Schouten (LNV) niet afdoende reageert op het Haagse ‘trekkerprotest’. Er is opnieuw een doneeractie opgezet om nu 120.000 euro op te halen. Het gaat om twee acties zonder trekkers, maar met veel zichtbaarheid, zo vermeldt Agractie.