Datum: 19 oktober 2019
Categorie: Opmerkelijk

Geen plek voor roetveegpiet in Capelle: ‘Hier is Zwarte Piet gewoon zwart’

Tijdens de intocht van Sinterklaas in Capelle aan den IJssel huppelen 52 Zwarte Pieten rond. Daarvan hebben vijftien muziekpieten de naam ‘Zwarte Roetjes’. De gemeente gaat niet mee in de lijn van Rotterdam waar alleen nog maar roetveegpieten ten tonele verschijnen.

Sterker nog, in Capelle zal geen enkele roetveegpiet bij de intocht op zaterdag 16 november aanwezig zijn. Op de vraag waarom hiervoor gekozen is, is het antwoord van organisator Leo Snijders duidelijk: ,,Omdat Zwarte Piet gewoon Zwarte Piet moet zijn. Wij willen het zo. Het college wil het zo en de burgemeester wil het zo. Wij zijn heel traditioneel.’’

Het stadsbestuur van Capelle aan den IJssel laat weten dat er gesprekken met de organisatie zijn gevoerd, waar ook de kleur van de pieten aan bod kwam. ,,Dit jaar hebben we een intocht met zwarte pieten”, laat burgemeester Peter Oskam weten. ,,Als burgemeester wil ik er vooral voor zorgen dat iedereen geniet van de ontvangst en het feest. We moeten goed met elkaar bekijken hoe we daar in de toekomst mee omgaan.”

In Rotterdam neemt Sinterklaas tijdens de intocht alleen nog maar roetveegpieten mee. Tijdens voorgaande jaren togen demonstranten tijdens de intocht naar de Erasmusbrug om hun ongenoegen over Zwarte Piet kenbaar te maken.