Datum: 6 oktober 2019
Categorie: Opmerkelijk

Gevolg boerenprotest: GroenLinks-stemmers lopen massaal weg

Nog maar de helft van de mensen die tijdens de verkiezingen in 2017 op GroenLinks stemden, zou dat nu weer doen. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Bij de andere partijen zijn de kiezers trouwer, daar geven grote percentages aan weer voor dezelfde partij als twee jaar geleden te stemmen. Van de GroenLinks-stemmers tijdens de Provinciale Statenverkiezingen geeft tweederde aan weer voor de partij van Jesse Klaver te kiezen. Vooral de nieuwe koers van Klaver, die aangaf te zullen instemmen met de begrotingen van de verschillende ministeries, zorgt voor verdeeldheid. 38 procent vindt dit een goed plan, 32 procent niet, de rest heeft geen mening.

28 procent denkt dat Klaver met de nieuwe koers meer gedaan krijgt van het kabinet, 22 procent denkt juist dat het ongunstiger uitpakt voor de linkse partij.

Voor de huidige coalitie is GroenLinks belangrijk om aan een meerderheid te komen in de Eerste Kamer. Normaal gesproken vragen oppositiepartijen in zo’n geval om toezeggingen in ruil voor steun. Maar omdat het kabinet wel extra geld bijlegt voor onderwerpen die GroenLinks belangrijk vindt, wil de partij geen ‘politieke spelletjes’ spelen: ook als ze niets extra’s krijgt, zou de partij de begroting uiteindelijk steunen. Daarom kondigde Klaver die steun nu al van te voren aan.

Bij lokale politici van de partij lijken hier nogal wat vragen over te zijn. Op sociale media uiten actieve GroenLinksers hun onbegrip. Ook over de stakingen van de boeren zijn de GroenLinks-kiezers niet eensgezind. 65 procent geeft aan niet achter de eisen van de boeren te staan, 49 procent denkt niet dat de acties van de boeren iets hebben opgeleverd. GroenLinks-voorman Klaver kreeg het er deze week nog flink van langs op het Malieveld.