Datum: 23 oktober 2019
Categorie: Opmerkelijk

Groot protest tegen roetveegpiet in Deventer, ‘liefst in pietenkostuum’

Voorstanders van zwarte piet gaan protesteren tegen de roetveegpieteneis bij het Deventer Stadskantoor. Ondertussen is de organisatie van de intocht opnieuw in gesprek met het college, maar zwijgt daarover. ,,De discussie is zo gepolariseerd.”

De beheerders van de Facebook-groep Zonder Zwarte Piet Geen Sinterklaas In Deventer verwachten zo’n 100 a 200 personen die voor de raadsvergadering van 30 oktober gaan protesteren op het Grote Kerkhof, al dan niet in pietenkostuum. Ze roepen op het beschaafd te houden. ‘Het gaat om een kinderfeest, niet om oorlog.’

Voor commentaar verwijzen de organisatoren naar het Sint en Pietengilde, een organisatie die landelijk opereert in steun voor zwarte piet. Marc Giling van die club noemde de actie van het Deventer college eerder al ‘chantage’. Het Deventer college dreigt de subsidie in te trekken, als dit jaar niet minimaal een derde van de pieten uit roetveegexemplaren bestaat.

Praktisch

Bij voorstanders van zwarte piet zijn het ook praktische argumenten die een rol spelen, zegt Ton Geertman van Grime-atelier Bessels, waar tal van verenigingen, scholen en particulieren hun pieten laten schminken. Hij noemt de discussie ‘geneuzel’. Bij Bessels zijn ze voor de ‘echte zwarte piet, niet voor de bruine’. ,,Het gitzwarte is van de schoorsteen, niemand is zo zwart. Het punt met roetveegpieten is ook dat kinderen dan heel eenvoudig hun buurman kunnen herkennen. Dus dan moet je pieten van buiten gaan halen.”

Gepolariseerd

De organisatie van de Deventer intocht heeft inmiddels gereageerd op het voorstel van het college van B&W, maar zwijgt daar over. ,,De discussie is zo enorm gepolariseerd, dan is het goed je geduld te bewaren”, zegt voorzitter Cor de Groot van de Stichting Algemene Deventer Sinterklaas Commissie. Hij wil eerst de reactie van het college afwachten. ,,Ik verwacht vrijdag mogelijk meer te kunnen zeggen.”