Datum: 11 september 2020
Categorie: Geen categorie

Hierdoor ging Paul de Leeuw anders denken over Zwarte Piet

In het NPO Radio 1 programma Proost! is Paul de Leeuw te gast, hij vertelt daar openhartig over hoe hij in de Zwarte Piets-discussie staat.
Wanneer het gesprek over Johan Derksen en Wilfred Genee gaat vertelt Paul hoe hij erin staat. “Het heeft met generaties te maken, pijn is pijn. Wanneer iemand pijn heeft en je hoort de voorbeelden, dan zul je daar toch iets mee moeten. Ik merk dat oudere mensen, zeventig-plussers daar toch anders over denken. ‘We hebben toch een mooi land?!”, maar daar gaat het niet om. Het gaat om de pijn die bij sommige mensen aanwezig is. ”
Paul vertelt dat hij ook weleens dingen anders had kunnen aanpakken. “Ik ben natuurlijk 58 en ik heb een heel snel hoofd, ik denk heel veel dingen. Maar heel veel dingen moet je niet meer zeggen, dat wordt niet meer geapprecieerd. Dat is niet meer gepast.” Presentator Splinter vraagt Paul hoe hij in de discussie over Zwarte Piet staat. “Ik ben jaren geleden gestopt”, vertelt Paul. “Bij mij is dat gekomen voor 12 Years A Slave, het boek. Ik heb dat boek aan de hele Tweede Kamer gegeven als cadeau. Ik heb maar drie antwoorden gekregen.”
Volgens Paul weten kinderen tegenwoordig niet beter dan dat er discussie over het onderwerp is. “Die groeien al op met gekleurde pieten. Dus het gaat langzaam allemaal voorbij.” Wanneer Paul gevraagd wordt of hij spijt heeft dat hij zelf ook weleens Zwarte Piet geweest is zegt Paul daar niet per sé spijt van te hebben. “Het hoeft van mij niet van internet af, als de omroep dat wil prima. Het is een klassieker. Het is gebeurd en we moeten het gewoon op z’n waarde inschatten.”
Als afsluiting van het openhartige gesprek zong hij spontaan het prachtige nummer Sorry Dat Ik Besta met de jonge zangeres Juliet Zegt.