Datum: 23 maart 2020
Categorie: Geen categorie

Kabinet geeft vanavond persconferentie, dit kan je verwachten:

Het kabinet komt vandaag opnieuw bij elkaar voor crisisberaad over het coronavirus. Rond half zeven vanavond is er een persconferentie, zo is de verwachting. Mogelijk worden nieuwe coronamaatregelen aangekondigd.

Premier Rutte, een aantal ministers en de vicepremiers komen om vijf uur vanmiddag bij elkaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag. De Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) zal daar de nieuwste RIVM-adviezen bespreken om het coronavirus in te dammen. Bij het overleg zijn in ieder geval ook minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en de pas benoemde minister Van Rijn (Medische Zorg) aanwezig.

Na het crisisberaad, rond half zeven vanavond, volgt een persconferentie. Die is live te volgen op deze site. Het is nog niet bekend welke ministers dan aan het woord zullen komen. Dat zal onder meer afhangen van de boodschap die het kabinet wil afgeven, en de mogelijk nieuwe maatregelen die worden afgekondigd.

De verwachting is dat de Nederlandse bevolking een veeg uit de pan krijgt na het afgelopen weekeinde, waarin Nederlanders zich massaal naar parken en stranden begaven. Lang niet iedereen hield zich aan het advies om minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Premier Rutte deed afgelopen vrijdag een dringende oproep om dat wél te doen.

Om die reden worden mogelijk nieuwe maatregelen ingevoerd. Maar dat is nog niet zeker: het ligt voor een belangrijk deel aan de adviezen die het RIVM vandaag aan het kabinet geeft. Zo wordt gespeculeerd dat ‘niet-essentiële’ winkels hun deuren moeten sluiten. Ook zou het kunnen dat gemeentes meer bevoegdheden krijgen om te handhaven dat mensen op straat 1,5 meter afstand houden.