Datum: 4 oktober 2019
Categorie: Opmerkelijk

Kabinet volgt stikstofadvies op: minder vee en maximumsnelheid omlaag

Het kabinet neemt de adviezen van de stikstofcommissie onder leiding van oud-minister Johan Remkes over. Daardoor gaat in de buurt van beschermde natuurgebieden de maximumsnelheid omlaag en wordt de veestapel verkleind.

Dat schrijft minister Carola Schouten (Landbouw) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Het kabinet gaat kijken waar de maatregelen het meeste effect hebben. Er is voor boerenbedrijven geen sprake van dwang om te stoppen. “Vrijwillige sanering is het uitgangspunt”, schrijft Schouten. Er wordt ook gekeken of boeren geholpen kunnen worden met investeringen in innovaties.

De maximumsnelheid op wegen gaat “daar waar het stikstofeffect heeft” omlaag. Om welke wegen het precies gaat en hoe hard er maximaal gereden mag worden, is nog niet bekend.

Ook over de kosten was nog geen helderheid. “Indien nodig, gaan we extra geld ter beschikking stellen”, zei Schouten in een toelichting. Volgend voorjaar volgt nog een advies van Remkes, waarin specifieker wordt gekeken welke maatregelen kunnen worden genomen.

Zowel de snelheidsverlaging als een kleinere veestapel ligt politiek zeer gevoelig bij de twee grootste regeringspartijen. De VVD wil eigenlijk niets weten van langzamer rijden en het CDA wil niet zomaar tornen aan de boerenbedrijven.