Datum: 11 november 2019
Categorie: Opmerkelijk

Kick Out Zwarte Piet leegt agenda en gaat 'eigen bescherming regelen'

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft voor volgende week de agenda schoongeveegd om zich te focussen op het beschermen van de eigen demonstranten, vertelt voorman Jerry A. tegen Nederlandse media.

De KOZP-topman is er niet van overtuigd dat de overheid de veiligheid van KOZP-demonstranten kan waarborgen en kondigt daarom aan dat de groep zelf actie gaat ondernemen.

“Wij gaan onze demonstranten actief beschermen tegen burgers die tegen ons geweld willen plegen.” A. laat zich niet uit over welke maatregelen de actiegroep treft. Sinds het incident vrijdag in Den Haag, toen een bijeenkomst van KOZP in Den Haag werd verstoord door vijf mannen, is het vertrouwen van de KOZP in de overheid flink gedaald. “Het is een schande wat daar is gebeurd”, aldus A. Vier van de vijf opgepakte mannen zijn inmiddels in vrijheid gesteld.

In de aankomende weken is de actiegroep naar eigen zeggen bij twaalf sinterklaasintochten aanwezig om te demonstreren tegen Zwarte Piet. De bescherming van die demonstranten wordt aankomende week geregeld, aldus A.. Eerder op de avond kreeg hij opnieuw een domper te verwerken, toen opnieuw een activiteit van KOZP spaak liep. In het Overijsselse Hengelo zou A. deelnemen aan een zwartepietendiscussie, maar op het laatste moment zouden lokale gemeenteraadsleden hebben afgezegd. De vrees voor rellen speelde daarbij een rol, schrijft Tubantia.