Datum: 25 maart 2020
Categorie: Geen categorie

Longfonds Nederland deelt bericht: "Deel coronapatiënten houdt blijvende longschade virus over"

Het coronavirus creëert mogelijk een nieuwe longziekte bij patiënten die blijvende longschade overhouden aan een besmetting. Dat meldt het Longfonds woensdagochtend. De organisatie houdt rekening met een nieuwe groep patiënten.

“Hoewel de piek van het aantal besmettingen nog moet komen, is nu al duidelijk dat een deel van de coronapatiënten blijvende longschade aan het virus overhoudt”, schrijft het Longfonds.

Het coronavirus kan veel invloed hebben op de longen van een patiënt. Bij een besmetting hecht het virus zich aan de luchtwegwand, waar vervolgens een ontstekingsreactie ontstaat. Je afweersysteem probeert dan om het virus te verdrijven. Als dat niet lukt, dan kan het virus zich uitbreiden en in je longblaasjes terechtkomen. Je lichaam blijft vervolgens proberen het virus af te weren, maar als dat niet lukt komen er steeds meer ontstekingscellen bij. Meer longblaasjes raken gevuld met ontstekingsvocht. Dat leidt tot zuurstoftekort, waardoor je als patiënt geen lucht meer krijgt.

Omdat COVID-19 een nieuw virus is, is nog veel onduidelijk over toekomstige klachten van herstelde patiënten. Vooral patiënten die op de intensive care terechtkomen en moeten worden beademd, lijken risico te lopen op blijvende schade.