Datum: 3 mei 2020
Categorie: Geen categorie

Loop je ook risico op besmetting door de wind in de rij voor de winkel?

Je staat netjes in de rij voor de winkel op 1,5 meter afstand van de rest, tot er een grote windvlaag langs jullie raast.

Je houdt je adem in, kijkt de andere kant op, maar tóch kan je na de eerste hap adem nog het parfum van de ander ruiken.

Neemt de wind op dat moment ook coronavirusdeeltjes mee jouw kant op? RTL Nieuws ontving veel van dit soort vragen de laatste tijd en zocht het uit.

Het is veilig
Volgens Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, is een ‘levend, infectieus virus’ in uitgeademde lucht is tot nog toe niet in aangetoond, zo

“1,5 meter is een veilige afstand. We gaan ervan uit dat mensen die ziek zijn, thuis zitten. En dus niet in een rij gaan staan hoesten en proesten”, vertelt een woordvoerder van het RIVM.

Als mensen zich aan de opgestelde regels houden, is 1,5 meter dus veilig. Hoe dat zit bij echt harde wind, is nog geen onderzoek naar gedaan.

De vraag blijft namelijk of mensen er wel op zitten te wachten om het aantal meters afstand te nemen op basis van de windkracht.

Zweetdruppeltjes
Onlangs beweerde een Belgische hoogleraar civiele techniek dat de zweetdruppeltjes van joggers en fietsers een reikwijdte van meerdere meters hebben.

Dat is dan vergelijkbaar met wind. Maar daar is Voss niet van overtuigd: “Misschien dat het theoretisch mogelijk is, maar ik zou zeer verbaasd zijn als dit ook echt infecties veroorzaakt.

We weten dat de belangrijkste overdrachtsroute toch echt de grotere druppels zijn, die van dichtbij worden aangehoest, en misschien virusdeeltjes die met snot of slijm via een contactoppervlak op de handen komen.”