Datum: 1 november 2019
Categorie: Opmerkelijk

Malieveld flink beschadigd bij protest, schade wordt verhaald op 'daders'

DEN HAAG – De schade aan het Malieveld in Den Haag is woensdag tijdens het protest van bouwers flink groter geworden. Staatsbosbeheer gaat de rekening voor het herstel van het veld sturen naar organisator Grond in Verzet. Hoe hoog die rekening wordt, kan een woordvoerder van Staatsbosbeheer vrijdag nog niet zeggen.

Volgens de zegsman waren er goede afspraken gemaakt met de organisatie, maar aan twee daarvan hield zij zich niet. Zo werd symbolisch een lading zand gestort. Dat is inmiddels weer opgeruimd, maar heeft wel voor schade aan het veld eronder gezorgd.

Daarnaast had Staatsbosbeheer bij de organisatie sterk aangedrongen op rijplaten, zodat het grasveld en de ondergrond niet beschadigd zouden raken door de grote voertuigen die de bouwers hadden opgetrommeld, zegt de woordvoerder. „Maar ik heb geen rijplaten gezien.” Het gevolg is dat de grond dusdanig plat is gereden, dat regenwater niet meer in de grond kan trekken en er dus plassen ontstaan, aldus de zegsman.

Volgende week maakt Staatsbosbeheer met de eigen aannemer een inventarisatie van de schade en wordt gekeken hoe die kan worden hersteld. Staatsbosbeheer hanteert in dit soort gevallen volgens de woordvoerder altijd het beleid dat wie schade maakt, de rekening daarvoor krijgt gepresenteerd. Dat zal in dit geval ook gebeuren, zegt hij.