Datum: 21 september 2019
Categorie: Opmerkelijk

Na afschaffen zwarte piet nóg trendbreuk nationale intocht in Apeldoorn: Sinterklaas komt met trein

Sinterklaas komt dit jaar voor het eerst niet per boot, maar per trein aan bij zijn officiële entree in Nederland. De goedheiligman maakt gebruik van de diensten van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij om Apeldoorn te bereiken. Daar vindt op 16 november de landelijke intocht plaats.

Deze keuze lag al in de lijn der verwachting. Het Apeldoorns Kanaal is namelijk te klein voor een televisie-intocht, zoals we die gewend zijn. Dat Sinterklaas vorig jaar bij de plaatselijke intocht in Apeldoorn voor het eerst in jaren weer arriveerde met de stoomtrein, leek al een voorteken. Relatief laat werd toen geswitcht van de vertrouwde plek aan het Kanaal Noord naar het station. Dat is te beschouwen als een generale repetitie voor dit jaar.

Besloten bijeenkomst

Behalve met het bericht dat er in Apeldoorn louter roetveegpieten te zien zijn, lieten de NTR – die de landelijke intocht organiseert – en de gemeente Apeldoorn zich tot dusverre niet in de kaarten kijken over de intocht. Meerdere partijen die bij een besloten bijeenkomst waren over het festijn, bevestigen tegenover de Stentor echter dat de goedheiligman inderdaad het laatste deel van de reis per stoomtrein aflegt.