Datum: 28 januari 2020
Categorie: Geen categorie

Nachtmerrie voor prinses Beatrix (81): Oud-Koningen spil in miljoenenschandaal

Als prinses Beatrix ergens van gruwt, is het van schandalen rond haar familie. Zware tijden daarom voor haar: een onthullend onderzoek rond de na-latenschap van haar moeder Juliana stelt de Oranjes in een kwalijk daglicht. ‘Alles wat aan de wanden hing verdween…’

Jarenlang lukte het oud-vorstin Beatrix – en haar familie – om de werkelijke gang van zaken rond de afwikkeling van de erfenis van haar moeder Juliana te camoufleren.

Wat de waarde van de nalatenschap van de in 2004 overleden voormalige koningin, die zo geliefd was, exact is geweest, blijft onder de kroon. Maar dat die aanzienlijk is geweest, is wel duidelijk. Al in 1963 werd Juliana door het toonaangevende zakenblad Forbes verkozen tot de rijkste vrouw ter wereld en het behoeft geen uitleg dat haar kapitaal na die tijd allerminst is geslonken.

Over die miljoenenerfenis moesten de ‘erven Juliana’ belasting betalen, als gevolg van het zogenoemde successierecht. Koningin Beatrix zelf hoefde dit voor haar deel als staatshoofd niet. Het gerenommeerde onderzoeksprogramma Zembla dook in de gang van zaken rond de afwikkeling van Juliana’s nala-tenschap en deed een aantal onthutsende ontdekkingen.

Ontdekkingen
De dienstdoende hoge functionarissen uit die tijd geven nu, in beeld, toe dat er uiterst dubieuze dingen zijn gebeurd in de kwestie. Dat begon al met het merkwaardige fenomeen dat het degenen die verantwoordelijk waren voor het beheer van alle kostbaarheden in Juliana’s woonpaleis Soestdijk werd verboden achter hun bureaus vandaan te komen als er Oranjes langskwamen om spullen van Juliana te bekijken… en te claimen.

Dat overigens op wat knullige wijze. Zembla bracht bijvoorbeeld een stapel stickers met de namen van Willem-Alexander, Johan Friso en Constantijn in beeld die naar believen op spullen van hun gading konden worden geplakt. Nogmaals: dit gebeurde als er geen ambtenaren bij aanwezig waren.

En het laat zich raden dat de familie zich de mooiste spullen uit paleis Soestdijk gretig toe-eigende. Zoveel zag ook Evert Rodrigo, hoofd Collecties van het Instituut Collectie Nederland.Hij vertelt in Zembla: ‘Wat mij opviel is dat de eerste keer dat ik hier was het bijna nog een in gebruik zijnd paleis was.

En dat naarmate de tijd voortschreed het alsmaar leger werd. Alles wat aan objecten in de hallen stond en aan de wanden hing, verdween.’ Zo kon het gebeuren dat een kostbaar schilderij verdween en werd vervangen door een namaakexemplaar.

Dit vertelt althans Steven Braat die bij het project was betrokken als conservator Rijkscollectie van de rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Op de vraag van de Zembla-reporter waar het originele schilderij zich nu bevindt, heeft Steven een snedig antwoord: ‘Dat bevindt zich bij één van de dochters, die nogal van bomen houdt.’ Prinses Irene dus, die vanwege haar interesse in de spirituele wereld en haar voorliefde voor de natuur vaak gekscherend een bomenknuffelaar wordt genoemd.