Datum: 20 november 2019
Categorie: Opmerkelijk

Nederlandse snelheid omlaag, Oostenrijk omhoog naar 140 km/u!

Oostenrijk is een jaar lang met een proefproject bezig op de snelweg tussen Wenen en Salzburg. Tijdens dat project zal de maximumsnelheid er opgetrokken worden tot 140 km/u. Volgens de regering kunnen automobilisten hierdoor tijd winnen.

Woensdag 1 augustus (gisteren) vorig jaar is Oostenrijk gestart met een fel bekritiseerde test op de belangrijkste snelweg van het land. Op twee stukken van die snelweg tussen Wenen en Salzburg wordt de maximumsnelheid verhoogd van 130 km/u naar 140 km/u. Volgens Norbert Hofer (FPÖ), Minister van Transport, kunnen automobilisten daardoor tijd winnen. Het proefproject – tot augustus 2019 – moet bewijzen dat een kleine verhoging van de snelheid geen impact heeft op de veiligheid. Indien succesvol kan de nieuwe maximumsnelheid toegepast worden op de rest van de Oostenrijkse autostrades.

TIJDSWINST MINIEM

De oppositie en milieu-organisaties zijn alvast niet te spreken over het proefproject. Het project, dat over zo’n 60 kilometer autostrade loopt zou in ideale omstandigheden (lees: continu 140 kunnen rijden) amper 2 minuten winst opleveren tegenover de 130 km/u die er voordien van toepassing was.