Datum: 8 november 2019
Categorie: Opmerkelijk

Nieuw massaal boerenprotest op 13 december, Amsterdam maakt zich nu al zorgen

Boze boeren uit het hele land gaan vrijdag 13 december opnieuw protesteren. Ditmaal trekken zij met hun tractoren richting Amsterdam. De boeren komen in opstand tegen plannen om de veestapel te halveren. Ook vinden zij dat politici een te negatief beeld neerzetten van agrariërs.

Volgens de organisatoren is het niet de bedoeling dat opnieuw duizenden tractoren de snelwegen verstoppen. Het protest zal daarom iets kleinschaliger zijn, zo is het plan. Desondanks is er in Amsterdam bezorgdheid over het aankomende protest. Als er meer tractoren komen dan gepland, is er onvoldoende politiecapaciteit om de demonstratie in goede banen te leiden, zo waarschuwt het Amsterdamse bestuur.

De boosheid van de boeren richt zich vooral op coalitiepartij D66. “De boeren komende op voor hun belang, maar ook hun verhaal”, zegt D66-fractievoorzitter Rob Jetten in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ze willen goed voedsel produceren, en daar een fatsoenlijke prijs voor krijgen.” Volgens Jetten lopen de boeren vast omdat hun bedrijf steeds groter moet worden om nog een fatsoenlijk inkomen te verdienen. “Als boeren moeten stoppen of overschakelen naar een ander systeem, moet er geld beschikbaar zijn om die boeren te helpen.”