Datum: 17 december 2019
Categorie: Opmerkelijk

Rechter verbiedt boeren om distributiecentra van supermarkten morgen te blokkeren

Tijdens de protestacties van woensdag mogen boeren geen distributiecentra van supermarkten blokkeren, oordeelt de rechter dinsdagochtend. Als Farmers Defence Force woensdag toch distributiecentra platlegt, moet het een dwangsom van 100.000 euro per locatie betalen.

e boeren mogen van de rechter wel actie voeren en “enige hinder” is niet te voorkomen. “Een verbod op het veroorzaken van hinder zou dan feitelijk neerkomen op een verbod om te demonstreren”, aldus de rechter. Maar distributiecentra mogen van de rechter dus niet “platgelegd” worden.

Volgens de rechter zouden de gevolgen van het blokkeren van distributiecentra groot zijn, doordat supermarkten, maar ook zorginstellingen zouden worden gedupeerd.

De branchevereniging voor Nederlandse supermarkten Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) had een kort geding aangespannen tegen Farmers Defence Force (FDF), vanwege de aangekondigde acties.

FDF meldt op Facebook in beroep te gaan. De actiegroep roept boeren op om af te zien van “iedere actie” bij distributiecentra van supermarkten. Ook roept FDF op om niet bij supermarkten zelf te protesteren.