Datum: 4 november 2019
Categorie: Opmerkelijk

RIVM komt met stookalert voor stoken hout, experts willen totaalverbod:

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat met ingang van vrijdag het stoken van hout bij ongunstige weersomstandigheden en slechte luchtkwaliteit afraden. Het gezondheidsinstituut roept mensen in deze gevallen met het stookalert op om geen hout te stoken in vuurkorven, kachels of open haarden. Experts zien veel strengere regels rondom het uitstoten van houtrook of een totaalverbod.

De rook is ongezond omdat bij de verbranding van hout schadelijke stoffen vrijkomen, zoals fijnstof, koolwaterstoffen, benzeen en koolmonoxide. “De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook”, aldus het RIVM. Daarom hoopt het RIVM dat mensen bij een stookalert geen hout meer stoken.

Verantwoordelijk voor duizenden doden

Experts trekken al langer aan de bel over het stoken van hout. “Per jaar overlijden waarschijnlijk duizenden mensen alleen al door het stoken van houtkachels”, vertelt professor Lars Hein, verbonden aan de Wageningen University & Research. “Als de wind zo staat dat de rook van een houtkachel richting jou staat, dan is de luchtkwaliteit te vergelijken met zeven ronkende vrachtwagens in de achtertuin”, legt Hein uit.