Datum: 10 oktober 2019
Categorie: Opmerkelijk

Ruim honderd boeren bezetten wegen naar natuurgebied in Achterhoek:

Ruim 100 boeren hebben zich in Winterswijk bij een natuurgebied verzameld voor opnieuw een boerenprotest tegen de nieuwe stikstofmaatregelen. De gemeente Winterswijk geeft de boeren de ruimte, zolang ze niet met tractoren het kwetsbare gebied inrijden.

Landbouwers in Winterswijk zijn bang dat zij het veld moeten ruimen, omdat er vier Natura 2000-gebieden liggen. ,,Trek daar een straal van vier kilometer omheen, dan is er in heel Winterswijk niet meer te boeren”, zegt actieleider Alfred Scholten uit buurtschap Woold.

De actie van vandaag is gericht tegen de werkzaamheden bij natuurgebied ’t Wooldse Veen. Natuurmonumenten is daar momenteel in opdracht van de provincie bezig met het afgraven van grond vanwege de stikstofdepositie. De boeren vinden het niet terecht dat die werkzaamheden gewoon doorgaan, terwijl veel projecten en vergunningen stilliggen vanwege de stikstofcrisis.

Bedrijven sluiten

De boeren vrezen ook dat zij hun bedrijven moeten sluiten, omdat er rond Winterswijk vier beschermde natuurgebieden liggen. Alle drie toegangswegen tot het natuurgebied zijn afgesloten met tractors. De actie duurt tot rond het middaguur.

Minister Carola Schouten (Landbouw) noemde Wooldse Veen in haar brief aan de Tweede Kamer specifiek als gebied waar natuurherstel moet zorgen voor minder stikstofuitstoot. Dat is de Achterhoekse boeren volgens Scholten in het verkeerde keelgat geschoten.

De provincie Gelderland is al jaren bezig met herstel van het bijzondere hoogveengebied. Het karwei is bijna klaar. Verantwoordelijk provinciebestuurder Peter Drenth gaat donderdagmorgen met de actievoerende boeren praten. De blokkade verloopt volgens de politie rustig.