Datum: 1 april 2021
Categorie: Geen categorie

Rutte stapt per direct op na zoveelste blunder

De pre-formatiechaos is compleet nu gespreksverslagen aantonen dat VVD-leider Mark Rutte wel degelijk over Omtzigt sprak: ,,Je moet wat met Omtzigt, minister maken”, zei de premier volgens het zojuist openbaar gemaakte verslag van de ex-verkenners. In het Kamerdebat moet Rutte straks opheldering geven, er wordt gedreigd met een motie van wantrouwen.  Gevolg is dat Rutte per direct heeft besloten op te stappen.

De onthulling is explosief omdat Rutte eerder nog zei dat hij het ‘in ieder geval niet had gehad over Pieter Omtzigt’. Diverse oppositiepartijen stellen dat de VVD-leider een vertrouwensprobleem heeft. ,,Rutte heeft gelogen, dat is niet niks”, zei SP-leider Lilian Marijnissen. ,,Dit is waarom mensen een hekel hebben aan de politiek.” Denk-fractieleider Farid Azarkan kondigt een motie van wantrouwen aan in het debat van vanmiddag: ,,Rutte heeft gewoon gelogen. Hij was al niet geloofwaardig na de Toeslagenaffaire. Als Rutte eerlijk is, stapt hij op.” Ook PVV-leider Geert Wilders wil dat: ,,Rutte was het dus en hij loog erover. Wegwezen.” Veel coalitiekopstukken overleggen momenteel in het Kamergebouw achter gesloten deuren, onder meer de VVD en het CDA hebben nog niet gereageerd op de onthullingen.
Helaas is het vandaag 1 april en is het verhaal mooier gemaakt dan het is… Hij blijft nog even en vertrekt niet.

Ook de voormalige verkenners Ollongren en Jorritsma hebben op dit punt wat uit te leggen: ‘functie elders’ zou ‘op geen enkele wijze met de lijsttrekkers besproken zijn’, schreven ze via de opvolgers aan de Tweede Kamer.

De vorming van een nieuwe regering is ontaard in totale chaos door de blunder met een geheime memo vorige week: Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD) stapten op als verkenners, gisteren deelden ze al wat geheime verslagen met het parlement, vanochtend zijn op verzoek van de Tweede Kamer nog eens tientallen pagina’s gepubliceerd, deels handgeschreven, door verkenners en ambtenaren.

Uit die notities blijkt dat Rutte in zijn maag zat met een onwillig CDA. In Rutte’s gesprek met de verkenners stelt de premier dat hij hoopt dat de partij zich ‘herpakt’: ,,Je hebt ze waarschijnlijk wel nodig. Het wordt erg ingewikkeld zonder het CDA. Wellicht is er meer tijd nodig. Als Wopke meer stemmen heeft dan Omtzigt, gaat dat helpen.” Daarna volgt de zin: ,,Je moet wat met Omtzigt: minister maken.”

Overigens staat dat zo in de uitgetypte tekst van het gesprek met Rutte. In het handgeschreven origineel staat het net anders. Daar staat ‘CDA: je moet wat bij Omtzigt: minister’.

Volgens Rutte zou hij een kabinet met PvdA én GroenLinks ‘niet trekken’. ,,Waarom dat linkse wolk? Je hebt ze niet allebei nodig voor een meerderheid naast het CDA.”