Datum: 6 december 2019
Categorie: Opmerkelijk

Rutte wil bijzondere reiskostenvergoeding € 20.000 niet terugbetalen: "Niet over nagedacht"

Premier Mark Rutte heeft, toen hij tussen 2006 en 2010 fractieleider van de VVD was reiskostenvergoeding ontvangen, terwijl hij veelal gebruik kon maken van een auto met chauffeur van zijn partij. Terugbetalen wil hij echter niet.

,,Eerlijk gezegd heb ik daar toen niet zo over nagedacht, iedereen kreeg die vergoeding’’, aldus Rutte vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Toch maakte hij voor zakelijk reizen vaak gebruik van een fractieauto. ,,Ik denk eerlijk gezegd dat als ik nu het besluit zou moeten nemen, ik geen gebruik zou maken van die reiskostenvergoeding.’’

Terugbetalen wil Rutte echter niet. ,,Die vergoeding is ooit in de jaren ‘90 ingevoerd omdat het systeem van declaraties niet werkte. Toen was iedereen het er over eens dat zulke forfaitaire vergoedingen beter waren. Dat stond ook los van de vraag of iemand gebruik kon maken van een fractieauto.” Rutte vindt het daarom ‘ingewikkeld’ om daarom alle ontvangen reiskosten terug te betalen. ,,Nu ben het ik met Dijkhoff eens, maar we praten hier over een situatie van 13 jaar geleden’’, benadrukt hij.

Hoeveel Rutte precies heet ontvangen weet hij niet, maar hij denkt ‘rond de 20.000 euro’. Op dit moment is de reiskostenvergoeding 4900 euro per jaar.