Datum: 2 november 2019
Categorie: Opmerkelijk

Slagveld dreigt bij intocht Sinterklaas in Eindhoven

De intocht van Sinterklaas in Eindhoven dreigt, net als vorig jaar, uit te lopen op een confrontatie tussen voor- en tegenstanders van zwarte piet. Er zijn twee aanvragen gedaan voor demonstraties. Een van de anti-moslimorganisatie Pegida vóór zwarte piet en een van  ‘Eindhoven kan het’, die is verbonden met de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP).

De intocht is zaterdag 16 november. De gemeente Eindhoven is nu bezig met het opstellen van voorwaarden waar de demonstranten aan moeten voldoen. ,,Daar kunnen we nog niets over zeggen”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Lastig parket

Leontine van Kollenburg, voorzitter van stichting Sint-Nicolaas, heeft gisteren uitvoerig overleg gehad met de gemeente over de intocht. Zij denkt dat maandag besluiten naar buiten kunnen komen die zijn gericht op het voorkomen van problemen. ,,Ik heb deze demonstranten niet in de hand, ik kan niet iedereen op één lijn krijgen. Ik zit nu in een heel lastig parket. Mijn focus is de komende twee weken gericht op een mooi feestje.”

‘Eindhoven kan het’ wil demonstreren op het 18 Septemberplein voor De Bijenkorf.Tijdens de intocht van vorig jaar stonden leden van KOZP langs de route voor de Catharinakerk. Voetbalsupporters van PSV begonnen onverwacht een tegenactie, waarbij zij schreeuwden en met voorwerpen gooiden. De politie moest de belaagde demonstranten onder bescherming weghalen.

Harde kern

Pegida, dat regelmatig in Eindhoven te vinden is voor anti-moslimdemonstraties, heeft bij de gemeente een aanvraag ingediend om actie te voeren vóór zwarte piet. Voorman Edwin Wagensveld zegt dat al meer dan tweehonderd leden van de harde kern PSV-supporters zich hebben aangemeld. Hij denkt dat dit aantal kan uitgroeien tot vijfhonderd man.

,,Wij willen op dezelfde plaats, aan dezelfde route en op dezelfde tijd demonstreren als Kick Out Zwarte Piet”, zegt Wagensveld. ,,Wij komen niet om een kinderfeest te verstoren, maar om naast de mensen van KOZP te staan. Wij willen hun demonstratie voorkomen. Als zij niet komen, dan wij ook niet.”