Datum: 13 november 2019
Categorie: Opmerkelijk

Spanning in Apeldoorn loopt op: "Aannemelijk dat Sinterklaas een kogelwerend vest draagt"

Het is november, dus voor- en tegenstanders van Zwarte Piet vliegen elkaar weer in de haren. Wordt het zaterdag nog wel gezellig bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn? ,,We doen er alles aan om er een groot feest van te maken’’, bezweert de gemeente.

,,Negerzoenen, jodenkoeken, Zwarte Piet… En straks zeker de blanke vla?’’ Ze zucht eens diep, de horecamedewerkster die vanuit haar zaak praktisch uitkijkt op de route die de Sint met zijn roetveegpieten zaterdag af moet gaan leggen. ,,Vorig jaar was er bij het station ook een demonstratievak. Dat bleef toen leeg omdat de anti-pietdemonstranten niet op kwamen dagen. Ik ben bang dat er nu wel wat gaan gebeuren. Er zijn in en om Apeldoorn echt wel groepen die fel voor Zwarte Piet zijn. Dus het zou uit de hand kunnen lopen. Maar zet onze naam er alsjeblieft niet bij, anders hebben wij het weer gedaan straks.’’

Marco Zannoni, directeur COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, weet het zeker: alle scenario’s die zich voor kunnen doen tijdens de intocht in Apeldoorn zijn uitgebreid in kaart zijn gebracht. ,,Van extreem slecht weer tot terrorisme of een bommelding.” Daarbij wordt gebruik gemaakt van de draaiboeken van eerdere nationale intochten.

Ook de sint zelf wordt volgens Zannoni beveiligd. ,,Het is aannemelijk dat hij een kogelwerend vest draagt”, zegt Zannoni. ,,Ze doen alles om die maatregelen onzichtbaar te houden, want het moet een feestje blijven. Een vest is daarom een optie, maar een soort pausmobiel voor Sinterklaas niet.” Bij eerdere edities waren er agenten aanwezig in pietenpak. ,,Je wilt niet een plein vol met agenten in uniform, dat is slecht voor de feestvreugde. Dan is een agent in een pietenkostuum een goede oplossing.”