Datum: 17 december 2019
Categorie: Opmerkelijk

Spoedwet voor stikstofmaatregelen aangenomen: "Pakket blijft mager"

De Eerste Kamer steunt de spoedwet voor stikstofmaatregelen, zodat er ruimte ontstaat voor woningbouw, infrastructurele projecten en natuurherstel. De coalitie heeft in de senaat geen meerderheid, maar er waren dinsdagavond genoeg oppositiepartijen die ermee instemden.

Naast coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, stemden ook 50PLUS, de fractie van Henk Otten GO, SGP en de Onafhankelijke SenaatsFractie (OSF) in met de spoedwet van het kabinet. Dat waren ruim voldoende stemmen om de zes zetels die de coalitie tekortkomt te compenseren.

Het ging niet van harte. “Op dit moment is dit een goede tussenstap die de noodoplossing in de bouw mogelijk maakt”, zei SGP-senator Peter Schalk (twee zetels) tijdens het debat in de senaat. Schalk benadrukte dat dit niet de “ultieme remedie” is, maar wel nodig is om “de zaak vlot te trekken”.

Minister Carola Schouten (landbouw) zegt toe dat de woningbouw voor lage- en middeninkomens voorrang krijgt, maar aan een andere PvdA-eis wil zij niet voldoen. Hoewel ze zich kan voorstellen dat er meer nodig zal blijken, wil zij nog geen extra geld toezeggen voor natuurherstel. Koole: “Tijdens dit debat waren er een paar lichtpuntjes, maar het totale pakket blijft erg mager.”