Datum: 17 oktober 2019
Categorie: Opmerkelijk

Stikstofchaos in provincies duurt voort, voorlopig geen duidelijkheid

Een crisisoverleg tussen minister Schouten van Landbouw en de provincies heeft geen resultaat opgeleverd. De provincies en het kabinet laten weten dat er uiterlijk 1 december duidelijkheid moet zijn over precieze stikstofregels. Vanmiddag kwamen Schouten en de provinciebestuurders bij elkaar om de stikstofchaos te bespreken die de afgelopen week is ontstaan. Na massale boerenprotesten trokken de provincies Friesland, Drenthe en Overijssel hun nieuwe stikstofregels in. Gelderland zwakte, net als enkele andere provincies, de regels af.

Het kabinet wilde dat de provincies één lijn zouden kiezen, om zo de vergunningverlening in het land weer vlot te trekken. Op dit moment liggen veel bouwprojecten stil sinds door een stikstofuitspraak van de Raad van State geen vergunningen meer verleend kunnen worden. ‘Rijk en provincies hebben vandaag een goed en constructief gesprek gevoerd’, staat in een verklaring. De overheden zijn het erover eens dat de stikstofneerslag in de natuur omlaag moet en dat er een ‘duidelijk perspectief’ moet komen voor alle sectoren. Ook willen ze dat er vergunningen komen ‘die voor de rechter overeind kunnen blijven’.

1 december

Maar hoe dat precies gaat gebeuren, blijft volstrekt onduidelijk. De provincies en Schouten nemen tot 1 december de tijd om ‘nadere duidelijkheid te geven’. Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat de huidige stikstofmaatregelen in de meeste provincies blijven gelden. Zo weigerde de provincie Groningen afgelopen maandag om stikstofregels in te trekken, tot woede van honderden actievoerende boeren.