Datum: 12 november 2019
Categorie: Opmerkelijk

Trieste actie: 183 eenden van schrik gestorven na inval activisten

Na een inval van de dierenrechtenactivisten van Animal Resistance zijn op een eendenboerderij in het Belgische Bekegem afgelopen weekend 183 eenden gestorven. Ruim 300 andere dieren worden morgen geslacht. ,,De dieren hebben enorm afgezien door het ondoordachte optreden van die zogenaamde activisten’’, foetert bedrijfsleider Filip Callemeyn.

Een veertigtal activisten van Animal Resistance drong zaterdag rond 11.30 uur een van de stallen van de eendenboerderij binnen langs de Doornhoekstraat in Bekegem. Ze eisten dat de laatste foie gras-kwekerij van Vlaanderen met onmiddellijke ingang de deuren zou sluiten. De actie werd live gestreamd op de Facebookpagina van de dierenrechtenorganisatie en zou uiteindelijk tot laat in de middag duren.

Twee dagen na de inval blijken de gevolgen voor het bedrijf groot. In de stal waar de activisten binnendrongen zijn volgens de bedrijfsleider intussen 183 van de 500 eenden overleden. ,,Die dieren hebben enorm afgezien”, zucht Callemeyn. ,,Onze eenden moeten voor de kweek van foie gras rustig blijven en zitten daarom in kooien, waarin ze niet te veel kunnen bewegen. Toen ineens veertig mensen tussen die kooien rond gingen lopen met de felle lichten van hun gsm’s aan, waren de dieren in shock. Het was afgrijselijk. Veel eenden zijn gewoon doodgevallen door de stress. Omdat de kans klein is dat de nog levende eenden zullen overleven, hebben we besloten om hen morgen (dinsdag, red.) te slachten.”