Datum: 7 oktober 2019
Categorie: Opmerkelijk

Van Barneveld geplaatst voor WK Darts 2020: "Zwaarder en zwaarder"

Raymond van Barneveld gaat zijn carrière definitief afsluiten op het WK Darts. Het was voor de vijfvoudig wereldkampioen nog de vraag of hij zich zou kwalificeren voor het toernooi, maar hij kan inmiddels niet meer buiten de boot vallen.

Het was en is een zwaar jaar Van Barneveld. ‘Barney’ zakt steeds verder weg op de wereldranglijst, waardoor hij zich niet meer kwalificeerde voor de grote toernooien. De 52-jarige Hagenaar was daarom veroordeeld tot het spelen van de kleinere toernooien om zich via de ProTour Order of Merit te plaatsen voor het WK. Op die kleinere toernooien pakte Van Barneveld al 24.000 GBP en dat is niet meer in te halen voor zijn concurrenten.

Omdat Van Barneveld zich niet via de wereldranglijst kwalificeert voor het WK, krijgt hij een ongeplaatste status op het toernooi. Van Barneveld moet daarom al in de eerste ronde aantreden, waarna een geplaatste speler in de tweede ronde op hem wacht.

Afsluiten
Van Barneveld gaf vorig jaar november aan zijn pijlen na het WK van 2020 op te bergen. “Het vergt veel van me. Mijn lichaam wil niet meer zoals 25 jaar geleden. Ook met mijn gezondheid”, zei Van Barneveld. “In mijn kop wil ik nog wel, maar het wordt zwaarder en zwaarder.”

“Meedoen is belangrijker dan winnen, zeggen ze altijd. Ik draai het altijd om. Winnen is belangrijker dan meedoen. Ik ben een geboren winnaar. Als dat dan een, twee en nu zelfs vier jaar uitblijft, begin je je opvulling te voelen. Als je het gevoel hebt dat je geen prijzen meer kan winnen, moet je realistisch zijn”, legde Van Barneveld uit. “Het WK van 2020 wordt mijn laatste toernooi.”