Datum: 2 februari 2021
Categorie: Geen categorie

Vele opzeggingen BNNVara na samenwerking met Omroep Zwart: "Wij zijn ook benieuwd"

Tientallen leden van BNNVara hebben hun lidmaatschap opgezegd nu de omroep gaat samenwerken met Omroep Zwart. ,,Op een aantal van ruim 400.000 leden is dat marginaal, maar uiteraard is ieder lid dat opzegt eentje te veel”, betreurt een woordvoerder van BNNVara de opzeggingen.
Omroep Zwart haalde eind vorig jaar 50.000 leden binnen, genoeg om onderdeel te worden van het publieke bestel. De komende maanden worden de beleidsplannen beoordeeld, waarna deze zomer duidelijk wordt of zij als aspirant-omroep kan toetreden tot het publieke bestel. Als dat gebeurt zal BNNVara de nieuwe omroep in 2022 ‘organisatorische ondersteuning’ bieden.
Kartrekker van Omroep Zwart, Akwasi, kwam afgelopen tijd meerdere malen negatief in het nieuws. Vorig jaar riep hij op de Dam op tot geweld in zijn speech, onlangs nog viel hij een journalist aan. Voor beide zaken ging hij diep door het stof maar werd hij verrassend genoeg niet veroordeeld.

,,Dan moet je denken aan samenwerking op financieel gebied of ledenadministratie. Niet redactioneel en inhoudelijk, al zijn wij natuurlijk ook benieuwd wat Omroep Zwart te bieden heeft wat programmering betreft. Leden die contact met ons opnemen, leggen we uit dat Omroep Zwart een eigen erkenning krijgt en inhoudelijk helemaal onafhankelijk blijft van BNNVARA. Omroep Zwart gaat dus ook niet over onze programma’s. En bij de leden die vallen over de naam Zwart, wijzen we erop dat omroep Zwart dat juist ziet als een verzamelnaam voor alle kleuren. Ze willen daarmee verbinding leggen”, aldus BNNVara.