Datum: 22 maart 2020
Categorie: Geen categorie

Viroloog: ‘Coronavirus verandert, je hebt nu China-variant en Italië-variant’

Sinds de wereldwijde uitbraak wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van het coronavirus.

Viroloog en onderzoeker Marion Koopmans constateert nu dat het virus verschillende varianten heeft. Ook stelt ze dat het van essentieel belang is dat de bron of bronnen van alle Nederlandse besmettingen gevonden wordt of worden.

Van 26 Nederlanders is op dit moment nog niet bekend hoe ze het virus hebben opgelopen. Koopmans, aangesloten bij de Wereldgezondheidsorganisatie, meldt aan Hart van Nederland dat we “een probleem hebben als het virus los is”.

Paniek is er nog niet, omdat de GGD nog bezig is met de contactonderzoeken. Maar mochten de virusbronnen niet gevonden worden, dan zijn ingrijpende maatregelen nodig om het virus niet verder te verspreiden, aldus Koopmans.

“Dan ga je bijvoorbeeld kijken naar maatregelen als evenementen schrappen.” Volgens premier Mark Rutte zijn extra maatregelen op dit moment nog niet nodig.

Coronavirus verandert

Het coronavirus, dat in China ontstond, heeft zich in rap tempo verspreid over bijna de hele wereld. Een grote brandhaard in Europa is Italië, waar nu bijna vierduizend mensen besmet zijn en 148 mensen zijn overleden aan het virus.

Daar ligt ook de bron van veel Nederlanders met het coronavirus. Zij maakten een reis naar Noord-Italië.

Door de wereldwijde verspreiding verandert het coronavirus, merkt Koopmans. “Er is nu een China-variant en een Italië-variant.

Dat gebeurt doordat het virus van mens naar mens overspringt. Zo zullen zich wereldwijd nog meer varianten ontwikkelen.”

Het virus is dus gemuteerd, maar mutatie betekent niet dat het virus ook gevaarlijker wordt. “Er wordt wel onderzocht of de eigenschappen van het virus veranderen, maar het is te vroeg om daar iets over te zeggen”, aldus Koopmans.

Hulp van de natuur

Het lijkt erop dat de verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland nog in de kinderschoenen staat, toch is de viroloog hoopvol dat het virus wordt ingedamd.

Daarbij krijgen we mogelijk hulp van de natuur. “Het wordt binnenkort lente en we gaan ervan uit dat door de stijging van de temperatuur het virus minder actief zal worden.” De meeste virussen kunnen slecht tegen hitte en droogte.

Maar om het virus te bestrijden moeten we ook zelf inspanningen leveren. Koopmans: “Het is op dit moment in Italië een beetje dweilen met de kraan open. Maatregelen als reisbeperkingen zijn dus heel erg belangrijk.”

Vrijdag werd bekend dat een 86-jarige man in een ziekenhuis in Rotterdam is bezweken aan het coronavirus. Het aantal coronabesmettingen in Nederland is vrijdag opgelopen tot 128.