Datum: 15 oktober 2019
Categorie: Opmerkelijk

Vreedzaam protest boeren in Limburg leidt tot resultaat, provincie zwicht!

De demonstratie van boeren bij het provinciehuis in Maastricht is rustig verlopen. De driehonderd agrariërs werden opgevangen en kregen koffie en cake aangeboden. Vooraf werd even gevreesd voor toestanden zoals gisteren in Groningen. „Maar als we terug moeten komen, zal het wat rebelser worden”, aldus de voorman van de Limburgse boeren.

De plaatjes waren vooraf hetzelfde als eerder elders in ons land. Boeren op tractors die luid toeterend en met spandoeken hun ongenoegen kenbaar kwamen maken. „Maar zonder rotzooi te schoppen, dat hebben we met elkaar afgesproken”, zegt boer Louis uit het dorp Echt.

„Zoals in Groningen, dat kan echt niet. Iedereen moet zich aan de wet houden. Maar het moet wel stoppen. Wie heeft er straks nog werk in deze sector? We kunnen niet alles blijven accepteren.”

Vanwege het druilerige weer werden de demonstranten binnen in het provinciehuis opgevangen en werd het bijna gezellig. „Maar het opgeven van rechten staat gelijk aan diefstal”, aldus boerenvoorman Leon Faassen in zijn speech.

Maatregelen van tafel

Daarna deed gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) nog een duit in het zakje. Hij sprak de driehonderd demonstranten toe omdat gouverneur Bovens in China zit. In het dialect, om zo het Limburgs gevoel te versterken. De extra maatregelen die veel provincies en ook Limburg de boeren hebben opgelegd, gaan van tafel.

Eerder gingen Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland overstag voor de boeren, maar in hoeverre dat hen daadwerkelijk iets oplevert, is onduidelijk.