Datum: 30 september 2019
Categorie: Opmerkelijk

Waarschuwing, vermijdt morgen snelwegen i.v.m. boze boeren!

Duizenden boeren die morgen op het Malieveld in Den Haag gaan demonstreren voor een beter landbouwbeleid, dreigen het verbod aan hun laars te lappen om met hun tractoren over de snelweg te rijden. Ze mogen met maximaal 75 tractoren richting het Malieveld. Een verkeerschaos dreigt.

Eerst wilden de boeren met honderden tractoren de Haagse binnenstad inrijden, maar na spoedoverleg met de gemeente Den Haag is besloten dat er 75 trekkers op de verharde wegen bij het Malieveld mogen worden geparkeerd. De overige voertuigen worden bij het stadion van ADO Den Haag en op het Scheveningse strand neergezet. Boeren van Stichting Agractie (initiatiefnemer van het protest, red.) weigerden eerder vandaag nog naar het voetbalstadion te gaan, maar na intensief overleg is er toch een compromis uit de bus gerold.

Een politiewoordvoerster meldt dat de trekkers morgen niet over de snelweg mogen. ,,Tractoren mogen 25 kilometer per uur rijden, dat verdraagt zich niet met de rest van het verkeer dat 120 of 130 kilometer per uur rijdt. We zullen morgen heel goed in de gaten houden of er geen landbouwverkeer over de snelweg rijdt. Als dat wel het geval is, komen we in actie en begeleiden we de tractoren totdat ze van de snelweg af zijn’’, aldus woordvoerster Suzanne van de Graaf.

Zware ochtendspits

Rijkswaterstaat verwacht in ieder geval een zware ochtendspits. Zware buien en het protest kunnen samen met de altijd al drukke ochtendspits leiden tot extra reistijd. Ook de avondspits kan drukker verlopen, omdat de buienkans in de tweede helft van de middag vooral in het zuiden van het land fors toeneemt. Die buien gaan mogelijk vergezeld van onweer en hagel. Rijkswaterstaat wijst erop dat ook de naar huis terugkerende boeren tijdens de avondspits voor extra drukte kunnen zorgen.

Arjen Schuiling van Agractie meldt dat er zo’n tweeduizend tractoren worden ingezet. ,,Die regen is voor ons een groot voordeel, dan zijn er namelijk nog meer boeren. Want dan kunnen we het land niet op om te werken en gaan de meesten alsnog protesteren. We verwachten zo’n tienduizend demonstranten, sommige collega’s hebben het al over ‘het protest van de eeuw’.’’