Datum: 16 april 2020
Categorie: Geen categorie

Winkel uitgezet vanwege chronische hoest: ‘Dit heeft niets met corona te maken’

Mensen die hoesten of niezen als gevolg van astma of hooikoorts kunnen vandaag de dag nauwelijks nog normaal lijken. Soms worden ze zelfs gevraagd om de winkels te verlaten.

Dit gebeurde met Willeke Outshoven uit Woerden, die al vijftien jaar lang een chronische hoest heeft. “De manager zei dat mijn geblaf in de winkel alleen onrust veroorzaakte bij de andere klanten.”

“Mijn hoest heeft niets met mijn longen te maken, het probleem zit in mijn maag,” vertelde Willeke aan EditieNL. “Het maagzuur komt op, het irriteert me en doet me hoesten.”

Haar dokter heeft onlangs uitgesloten dat ze het coronavirus heeft. “Ik heb er zelfs een notitie van.” Daarom ging Willeke, die haar huis aan het renoveren is, afgelopen weekend naar een ijzerhandel. Er zit een zelfgemaakt jasje in dat zegt: “Ik heb een hoestje, maar ik heb geen corona”.

De winkel uit
Bij de bouwmarkt werd Willeke gezegd dat zij de winkel onmiddellijk moest verlaten. “De manager zei dat mijn geblaf in de winkel alleen maar voor onrust zorgde bij de andere klanten.

Daarom moest ik de winkel verlaten”, zegt Willeke. “Ik was te overweldigd om te reageren. Ik word nog steeds emotioneel als ik er over praat”.

Ze is zo bang dat ze het huis niet meer durft te verlaten. “Ik laat mijn dochter boodschappen doen. Ik vind dat vreselijk.

Pollenseizoen
KNO-arts Jan van der Borden kan zich goed voorstellen dat het een moeilijke tijd is voor mensen met hooikoorts of chronische hoest.

“Het pollenseizoen is weer begonnen, en bepaalde hooikoortssymptomen komen bijvoorbeeld overeen met coronaverschijnselen. Dit kan ertoe leiden dat omstanders er afkeurend uitzien”.

Maar als winkelmedewerkers aan iemand die hoest of niest vragen om de winkel te verlaten, begrijpt hij: “Het is nooit uit te sluiten dat de persoon niet besmet is met het coronavirus.

Bovendien gaat het 90 procent van de tijd dat het goed gaat en je hoest of niest in je elleboog, maar 10 procent van de tijd gaat het mis. En dat is gevaarlijk.

Zekerheid
Van der Boden raadt sterk af om te blijven niezen. “De luchtdruk kan nergens naartoe gaan. Het kan soms zelfs een hersenbloeding veroorzaken. Hoesten is ook een reflex, je kunt het nauwelijks tegenhouden”.

“Ik raad je aan om thuis te blijven, hoe lastig het ook is voor deze groep mensen. Voorzichtigheid blijft aan de orde van de dag, en het is logisch dat winkelmedewerkers ingrijpen als andere klanten worden afgeschrikt. Ze kiezen voor veiligheid”.

Reactie van bouwmarkt
De betreffende bouwmarkt antwoordde schriftelijk: “We nemen maatregelen om ervoor te zorgen dat iedereen in onze winkel zich zo veilig mogelijk voelt. Wij zijn dan ook van mening dat onze directeur correct heeft gehandeld”.